Надежда Нейнски: Няма заговор в стрелбата по Тръмп, тя е плод на разделението в САЩ

NOVA
share

Не съм склонна да търся заговор зад стрелбата срещу Тръмп. По-скоро го отдавам на нагнетяването и разделението в американското общество, а това е изключително опасно. 

Всичко по темата:
Стрелбата по Доналд Тръмп 67

Това заяви в предаването на "На Фокус'' по NOVA бившият външен министър Надежда Нейнски. "С американците свързваме принципите на свобода и плурализъм. Разговорът не е за политика, има голямо противопоставяне и няма диалог между двата лагера, вероятно заради различията им. Една нация не може да лидира, ако не е единна. Затова Байдън и Тръмп призовават към единство, защото всякакви граници са преминати", смята тя.

По думите ѝ още при създаването на Конституцията е имало разделение - на елитаристи и популисти. "Обединявайки двете страни, историята е дала тласък за развитието на страната. Единствено връщане на политическия разговор може да създаде успокоение. Хората с различно мнение са приемани като врагове, а демокрацията всъщност е плурализъм на мнения, за да се взимат информирани решения. Когато аргументите отсъстват, някои хора смятат, че щом няма човек, няма проблем. Всеки коментар за версиите за стрелбата в момента би бил спекулация", коментира тя. 

Стрелба по време на митинг на Доналд Тръмп, изведоха го с кръв по ухото

Според нея Тръмп няма да убеди демократите да гласуват за него само заради покушението. "Важно е кой ще е следващият президент, но по-големият въпрос е какво ще се случи след това и привържениците на загубилия как ще приемат резултата. Кампанията е финал на наслагване на любови и омрази, много трудно е да се промени нечий вот вече", подчерта дипломатът.

Нейнски сподели, че не вярва турбуленциите в ДПС да причинят пренареждане на политическата сцена. "Сега се прави опит да се създаде лошо и добро ДПС - на Пеевски и на Доган. Но все пак някой е допуснал съпредседателят да е на тази позиция и да направи, каквото е направил. Диалогът трябва да е между тях", посочи тя.

Всичко по темата:
Стрелбата по Доналд Тръмп 67

Водещи новини

Още новини