Тръмп насърчи в телефонен разговор френския крайнодесен кандидат-президент Ерик Земур

Getty Images/Guliver
share

Френският крайнодесен кандидат за президент Ерик Земур проведе телефонен разговор с бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, който му каза да не се огъва под натиска, предаде Ройтерс, като се позова на високопоставен представител на кампанията на Земур.

Разговорът се състоял снощи и продължил "около 40 минути", заяви пред телевизия "Франс 2" Гийом Пелтие, заместник-председател на движението на Земур "Реконкиста" (или "Отвоюване", по аналогия с историческия период, през който християнските сили са отвоювали от мюсюлманите Иберийския полуостров).

"Доналд Тръмп му каза да не се предава, твърдо да отстоява мнението си и да бъде смел", каза Пелтие и добави, че разговорът се състоял, след като от канцеларията на Тръмп откликнали положително на инициативата на щаба на Земур двамата да влязат в контакт.

Засега няма коментар от екипа на бившия президент на САЩ.

Ранди Ялоз от задграничната организация на американската Републиканска партия във Франция заяви пред телевизия Бе Еф Ем, че е бил в помещението по време на разговора и че макар той е да бил сърдечен, засега Тръмп не е решил дали да подкрепя официално Земур.

Победоносната кампания на Тръмп на изборите през 2016 г. често пъти е сочена като образец за кампанията на Земур - бивш френски коментатор в токшоу, осъждан няколко пъти за насаждане на расова омраза. Земур отрича да е расист.

Ерик Земур проведе първия си предизборен митинг като кандидат за президент на Франция

Подобно на бившия президент на САЩ той се опитва да се позиционира като аутсайдер спрямо традиционните партии и френския политически елит и залага на статута си на известна личност и голямата си база от последователи в социалните мрежи.

За да спечелиш предизборна надпревара, са нужни упоритост и издръжливост, е казал Тръмп на Земур по думите на Пелтие.

Земур е на четвърто място според проучванията на общественото мнение и се съревновава за крайнодесния електорат с втория по сила според социолозите претендент за президентския пост Марин Льо Пен от партията Национален сбор. И двамата се надяват да победят президента Еманюел Макрон на изборите през април.

По време на президентската си кампания през 2017 г. Льо Пен се опитваше да покаже близостта си с Тръмп, когато посети бизнес централата на бившия президент на САЩ в Манхатън, но си тръгна оттам дискретно, след като никой не я прие, отбелязва БТА.

Водещи новини

Още новини