Лекари източили милиони от здравната система

Булфото
share

Десетки души в САЩ се разследват за съучастие в измами със здравни осигуровки на обща стойност около 295 милиона долара, съобщи АП.

Сред тях са лекари и медицински сестри. За момента са предявени обвинения на 91 лица, обявиха министърът на правосъдието Ерик Холдър, министърът на здравеопазването и хуманитарните въпроси Катлийн Сибелиъс и помощник-директорът на ФБР Шон Хенри. Разследват се здравни работници от Ню Йорк, Чикаго, Маями, Лос Анджелис и други градове.

По думите на здравния министър те са излагали на риск целостта на американската здравна система.

Някои от най-беззащитните сред нас, включително страдащи от деменция и Алцхаймер, са били експлоатирани от хора, крадящи ценните ресурси на данъкоплатците, допълни той.

Голяма част от арестите са направени в Маями. Там са източени почти 160 млн. долара чрез фалшиви фактури за надомни услуги и различни терапии.

Измамниците предлагали осигуряване на престои в несъществуващи здравни центрове. В Лос Анджелис пък доктор, сестра и други петима здравни работници са уличени в схема, която предлагала ненужна медицинска помощ или обещания за такава, без да я осигурят.

Водещи новини

Още новини