Барак Обама се закле (видео + обновена)

share

Барак Обама публично положи клетва като президент на САЩ за втори мандат.

След полагането на клетвата последваха топовни салюти, предаде Си Ен Ен. Преди него клетва положи вицепрезидентът Джо Байдън.

Хиляди американци дойдоха, за да видят лично ритуала. Официалната церемония по встъпването в длъжност на американския президент Барак Обама е изключително тържествено и вълнуващо за всеки събитие.

Пък и не само за американците - става дума за всъпването в длъжност на държавния глава на най-мощната икономически и ако щете дори - военно отношение държава. Първата дама на американския президент е най-първа и в цял свят.

Неслучайно с всеки нов мандат расте и броят на хората, стекли се във Вашингтон, за да видят клетвата. Тази година достъпът е ограничен и на трибуните и покрай Пенсилвания авеню има между половин милион и 700 хиляди души.

Президентът Барак Обама обеща да обнови „силните алианси” по света, заявявайки, че САЩ са решени да осигурят сигурност без „безкрайна война”.

„Америка ще остане опора на силните алианси във всеки ъгъл на света”, каза Обама от стъпалата на Капитолий, след като положи клетва за втори мандат. „И ние ще възстановим тези институции, които разширяват нашите възможности за справяне с кризите в чужбина, защото никои няма по-голям интерес от един мирен свят от най-силната нация в него”, каза Обама.

Отбелязвайки края на войната в Ирак и предстоящото изтегляне на американските войски от Афганистан, той допълни: „Ние, народът, все още вярваме, че продължителната сигурност и трайния мир не изискват безкрайна война”.

Държавният глава обеща още да „подкрепя демокрацията – от Азия до Африка, от америките до Близкия Изток, защото нашите интереси и нашата съвест ни заставят да действаме в полза на тези, които копнеят за свобода”.

„И ние трябва да сме източник на надежда за бедните, болните, подтиснатите, жертвите на предразсъдъци – не от чисто милосърдие, а защото мирът в наше време изисква постоянното настъпление на тези принципи, описани от нашето общо кредо: толерантност и възможности, човешко достойнство и справедливост”, каза още Обама.

Той допълни, че САЩ ще подкрепят демокрацията по целия свят.

 

Водещи новини

Още новини