Реставраторът на православни храмове Турхут Исмаил заслужено получава голяма архитектурна награда

  • 02 октомври 2024 12:44

  • 396
  • 0
Реставраторът на православни храмове Турхут Исмаил заслужено получава голяма архитектурна награда
© бнт, личен архив

Турхут Исмаил, който се е заел с тежката задача да реставрира православни църкви и вече е обновил над 20 храма, получава специална архитектурна награда от XIV-то издание на LUXURY Property AWARDS 2024  в петък, на 4 октомври, в голям столичен хотел. Турхут е от село Искра, Карнобатско, семеен е и има 4 дъщери. В днешните размирни времена, той твърди, че е щастлив човек, с напълно осмислен живот, който му носи отговорности, но и огромно удовлетворение.

Последните два храма, обновени с негова помощ, са на територията на община Нова Загора - "Свети Георги Победоносец" в с. Любенова махала /на сн.по-долу/ и "Света Троица" в с. Новоселец.

В момента тече реставрацията на още една църква - "Въведение Богородично" в Чирпан.

"Реставрацията на една църква отнема 4-5 месеца, а разрешението да се даде старт на реставрацията отнема 6-7 години - тежка бюрокрация, проучване, проверка за статут паметник на културата, съгласуване и след одобрение - пак връщане в Министерство на културата.

Изпълняват се много безсмислени и абсурдни дублиращи функции, които спират процесите по реставрация",

споделя трудностите около изпълнението на мисията си Исмаил.

Мюсюлманин реставрира 12 църкви

Наградата му ще бъде посветена на просперитета на държавата и на благоденствието на българския народ, както и на отец Желязко Иванов Желязков, който за жалост не доживя да види старта на реставрацията на църквата Света Троица в с.Новоселец, заради тежката бюрокрация в държавата ни.

Бюрократичната система не само не помага за добрите каузи, а и всячески възпрепятства доброто.

А Турхут Исмаил се е посветил на обединението между мюсюлмани и християни, като дава личен пример с реставрацията на храмовете. Той е завършил философия във Великотърновския университет.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
396 0

Свързани новини

Водещи новини