САЩ иска контрол на сигурността на лабораторията в Лос Аламос

share

Ръководството на Националната лаборатория в Лос Аламос в американския щат Ню Мексико обяви, че е получило нареждане от американското Национално управление за ядрена безопасност да затегне незабавно мерките за сигурност, предаде Асошиейтед прес.

В изявление лабораторията обаче не пояснява какви са причините за това разпореждане. Уточнява се, че затегнатите мерки за сигурност означават, че колите и посетителите на лабораторията ще бъдат подложени на допълнителни проверки.

Говорителят на лабораторията Кевин Роурк посочи, че заповедта за затягане на мерките за сигурност касаела само обекта в Лос Аламос, а не всички американски ядрени обекти.

Лабораторията в Лос Аламос е ръководена от Калифорнийския университет и е собственост на министерството на енергетиката на САЩ.

Лабораторията е една от най-големите многофункционални лаборатории в света. Тя е и най-големият работодател в северната част на Ню Мексико, като в нея работят около 10 000 души от Калифорнийския университет и още 3000 души по договори.

Една трета от техническия екип на лаборатория са физици, една четвърт - инженери, една шеста - химици, а останалите са математици, биолози, компютърни специалисти, геолози и специалисти в други научни области.

Годишният бюджет на лабораторията в Лос Аламос е от 2 милиарда долара. Тя е една от двете американски лаборатории заедно с Националната лаборатория Лоурънс Ливърмор, в които се извършват тайни изследвания във връзка с ядрените ядрените оръжия.

През лятото около най-секретните обекти в пределите на комплекса в Лос Аламос трябваше да заработи охранителна система за 213 милиона долара. Нещата обаче се забавиха и сега ще са нужни още шест месеца за инсталирането й и още 41 милиона долара.

Говорителят на лабораторията не уточни дали затегнатите мерки за сигурност са свързани именно с процеса по инсталиране на охранителната система.

Водещи новини

Още новини