Близките на загиналите при свалянето на полет MH17 отбелязаха 10 години от трагедията, отнела живота на 298 души

Getty images (архив)
share

Близките на пътниците и екипажа, загинали при свалянето на полет MH17 на Малайзийските авиолинии над Източна Украйна, се събраха днес, за да отбележат 10 години от трагедията, отнела живота на 298 души, повече от половината нидерландци, предаде АП, цитирана  от БТА.

Възпоменателни церемонии се състояха в Нидерландия, Австралия, а също и на мястото на катастрофата в контролираната от Русия част на Донецка област, докато войната в Украйна продължава.

Стотици членове на семейства на загиналите, почели имената на всички жертви, се присъединиха към краля на Нидерландия Вилем-Александър, нидерландския премиер Дик Схоф, политици и дипломати на събитието край мемориалния комплекс в Нидерландия, близо до летище "Схипхол", от което на 17 юли 2014 г. излетя пътническият самолет "Боинг 777", пътуващ за Куала Лумпур.

Австралия бе представена на церемонията от главния си прокурор Марк Дрейъс.

Край мемориала бяха засадени 298 дръвчета в памет на всяка от жертвите и засети слънчогледи като тези, които растат на мястото на катастрофата. Много от семействата, пристигнали за възпоменателната церемония, също носеха слънчогледи, поставяйки ги до дърветата. Знамената на държавите, загубили свои граждани при катастрофата, бяха свалени наполовина до полето с цъфнали слънчогледи.

В Австралия възпоменателната церемония се проведе край сградата на федералния парламент в столицата Канбера.

На мястото на катастрофата в контролираната от Русия част на Донецка област в Източна Украйна няколко десетки местни жители поднесоха цветя, плюшени играчки и дори модел на самолет до малък паметен камък, поставен в полето близо до мястото, където бяха намерени част от отломките на самолета.

Нидерландия е родина на 196 от жертвите, а 38 са от Австралия. Има също и жертви от Малайзия, Индонезия, Великобритания, Белгия, Германия, Филипините, Канада, Нова Зеландия, Виетнам, Израел, Италия, Румъния, САЩ и Южна Африка.

Ракетата, свалила малайзийския Боинг над Украйна, е била внесена от Русия

Водещи новини

Още новини