Украински гранични служители са спрели 20 мъже в наборна възраст да избягат от страната

Gettyimages
share

Украински граничари са спрели 20 наборни войници да избягат през границата на страната, съобщава БТА. 

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14268

13 наборни войници са били задържани в гориста местност близо до границата с Молдова във Виницка област в Украйна, съобщи днес Държавната гранична служба. Мъжете са платили на каналджия близо 2000 долара, за да им помогне да преминат границата, но в крайна сметка те били изоставени от трафиканта, съобщи службата.

Оттам добавиха, че още седем мъже са били спрени да избягат в Румъния. Всеки от тях е платил на мъжа между 5 000 до 10 000 долара за услугите му при преминаването на границата.

Украинската Върховна Рада прие на първо четене закон за мобилизиране на осъдени в армията

Освен това граничните служители в Закарпатска област са намерили удавен мъж в река Тиса на унгарската граница. Според официалната статистика това е 35-ият човек, удавил се в реката от украинска страна от началото на войната.

Медиите съобщават, че група от 18 мъже е успяла да избяга в съседна Унгария в същия район. Дрон на граничната охрана е открил само микробус, който е бил оставен, както и дупка в граничната ограда.

От началото на руската инвазия през февруари 2022 г. в Украйна е въведено военно положение и на мъжете в наборна възраст е забранено да напускат страната с малки изключения. Поради големия брой жертви украинската армия постоянно се нуждае от нови войници. Въпреки забраната за напускане на страната е известно, че десетки хиляди украинци, подлежащи на наборна военна служба, са избягали през границите, използвайки фалшиви документи.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14268

Водещи новини

Още новини