В Харков отвори врати първото подземно училище

Getty Images (архив)
share

Войната в Украйна няма изгледи скоро да приключи, а най-потърпевши от военния конфликт са децата. Руската инвазия в страната промени драстично учебните занимания на учениците, които обаче, въпреки обстоятелствата, трябва да продължат с образованието.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14011

За целта властите в Харков отвориха първото подземно училище, за да може учениците, особено по-малките, да не пропускат учебен материал. По информания на британския в-к „Сън” училищното бомбоубежище за момента може да приютява около 300 деца, като до септември бройката ще нарасне до 900.

Важно е за децата да могат да се виждат със своите приятелчета и да продължат учението си, поне доколкото е възможно. Да видиш блясъка в очите им, когато дойдат тук, е нещо наистина прекрасно. Разбира се, подтискащо е да работиш в такива условия, но поне пак имаме възможност да си вършим адекватно нашите задължения, обясни учителката Ковал Олена за британското издание.

Само 20% от украинските деца са приобщени към българската образователна система

Идеята за подземно училище е на кмета на Харков Ихор Терехов.

Децата на Харков, както и всяко едно дете, заслужават сигурност, мир и нормален живот – да растат без страх, без рестрикции, да учат в нормални училища, да имат големи мечти, да просперират. Планираме да изградим още подобни училища и в други квартали на града, посочи Терехов.

Харков е един от най-бомбардираните градове в Източна Украйна от началото на войната, предимно с дронове-камикадзета.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14011

Водещи новини

Още новини