Днес в СБЖ бе почетена 180-тата годишнина от рождението на легендарния журналист Макгахан

  • 27 юни 2024 12:29

  • 287
  • 0
Днес в СБЖ  бе почетена 180-тата годишнина от рождението на легендарния журналист Макгахан
© сбж

Съюзът на българските журналисти/СБЖ/ и Фондация "Славяни" днес организираха конференция по случай 180-тата годишнина от рождението на големия американски журналист Джанюариъс Алойшиъс Макгахан, разбудил световната съвест със своите "Писма от ада" за ужасите на кланетата при потушаването на Априлското въстание на българския народ през 1876 г. .

Роденият преди 180 години във ферма в щата Охайо в семейството на ирландски емигрант Джанюариъс Макгахан

изиграва огромна роля за съдбата на българския народ като кореспондент на лондонския вестник „Дейли нюз“ и член на комисия, разследваща турските зверства срещу българското население след Априлското въстание през 1876 г..

Неговите репортажи изиграват решаваща роля за формиране на европейското и световно обществено мнение. Той продължава мисията си в подкрепа на българската кауза и като военен кореспондент по време на Руско-турската освободителна война от 1877-1878 г..

„България отдава почит към живота и делото на Макгахан както на българска земя, така и в родината му. Наши дипломати и емигранти участват в тържествата в родния му град по случай кръгли годишнини от рождението и смъртта на журналиста. В Ню Лесингтън, Охайо има статуя на Макгахан в цял ръст с писалка в едната ръка и бележник в другата. Тя е дело на известния български скулптор Любомир Далчев и е открита през 1984 г. по случай 100 години от пренасянето костите на Макгахан в гробището “Мейпълууд”.

В основата на паметника пише “Джанюариъс Макгахан 1844-1878 Поборник за свободата на България”.

В гробището е поставен бюстът на военния кореспондент, който е точно копие на този от Батак и е подарен от нашата държава на родния му град. На самия гроб на журналиста има мраморен блок с надпис “Макгахан – освободител на България””. 

 

Последвайте канала на

Аделина Делийска
287 0

Свързани новини

Водещи новини