Управителят на БНБ: Влизането в еврозоната е политическо решение

  • 27 юни 2024 11:06

  • 163
  • 0
Управителят на БНБ: Влизането в еврозоната е политическо решение
© Булфото (архив)

Политически са причините за отлагането на влизането на България в еврозоната. Това е позицията на управителя на Българската народна банка Димитър РадевДимитър Радев Димитър Радев е роден на 12 юли 1956 г. Той е магистър по икономика, финанси и кредит. През 1994 г. пред БНТ.

"Влизането в еврозоната ще направи България по-голям бенефициент, отколкото досега. Тоест, очевидно, когато участваш в един такъв съюз и в неговите различни механизми, имаш някакви ангажименти. Но това, което плащаш като ангажименти е много по-малко от това, което получаваш", каза Димитър РадевДимитър Радев Димитър Радев е роден на 12 юли 1956 г. Той е магистър по икономика, финанси и кредит. През 1994 г..

Той отбеляза, че влизането на Хърватия в еврозоната "донесе автоматично две степени увеличение на кредитния рейтинг и това се измерва с много пари. Преди Хърватия да влезе в еврозоната, България беше с по-добър кредитен рейтинг, докато сега сме с по-нисък".

Управителят на БНБ припомни, че до 2019 г. България и Хърватия се движеха заедно, но през 2020 г. пътищата се разделиха.

Богдан Богданов: Реалистичният сценарий е България да не влезе в еврозоната в началото на 2025 г.

"Това стана в деня, в който беше обявено решението за влизане на Хърватия в еврозоната, докато в България започна политическата криза в България. Това, което липсва у нас, е подходящата политическа рамка, за да се задвижи този процес. Не става въпрос за технически процес, а за политическо решение. Важното в този процес е това, за което сравнително малко се говори - ясна идея за посока и принадлежност на страната. Иначе в чисто практически план промените няма да бъдат толкова драматични, колкото някои хора се опитват да ги представят. Хората дори няма да ги почувстват", коментира още управителят на БНБ.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
163 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини