Само 20% от украинските деца са приобщени към българската образователна система

  • 26 февруари 2024 16:46

  • 339
  • 4
Само 20% от украинските деца са приобщени към българската образователна система
© Булфото архив

Две години след началото на агресията на Русия в Украйна и последвалата бежанска вълна у нас и в Европа, децата и семействата продължават да се интегрират в българското общество.

От около 53 300 украински граждани в България, приблизително 40 на сто са деца, изтъкна БНР-Радио София Мария Янкова, директор "Образование" в УНИЦЕФ.

В български училища са записани 3800 от украинските деца.

80 на сто от децата и младежите обаче не са приобщени към българската образователна система. Сред причините са: някои продължават да учат онлайн към украински учебни заведения; някои вярват, че войната ще приключи във всеки един момент и очакват да се върнат в родината си; съществуват разлики в образователните системи; при изпълнение на програмата за настаняване се обособиха по-големи общности на места, където няма достатъчно училища или възможности за работа.

България е сред държавите с най-малък процент деца, включени в образователната система на приемащата страна. 

Янкова припомни кампанията „Добре дошли в училище“ от 2022 г. Тогава са информирани семействата за стъпките за записване в детска градина и училище, както и за позитивите от това - получаване на европейска диплома, обучение по български език, друга подкрепа и т.н.

"Това беше възможност децата и младежите да рестартират живота си, да имат нормалност, спокойствие, нови приятелства, социализация – посочи Мария Янкова. – От друга страна кризата с бежанците показа някои латентни недостатъци в българската образователна система."

Тя не скри, че са получавали сигнали за тормоз в училище, език на омразата, дискриминация. "Може би трябваше предварителна информация и подготовка на родители и деца по темата."

Министър Шалапатова: България подготвя мерки за пълноценна интеграция на украинските граждани

След 2 години война отговорът на кризата преминава от хуманитарен в интеграционен подход. Подкрепата, оказвана в т.нар. „сини точки“, вече се трансформира в помощ и услуги през институции на общините.

В момента представители на УНИЦЕФ има в украинските градове Киев, Лвов, Одеса, Днипро, Полтава, Николаев и Харков, където предоставят хуманитарна помощ и подкрепа на децата и семействата им. 

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
339 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
СМЪРТ НА БЪЛГАРИТЕ!

2024.02.26 | 21:49

4
СМЪРП НА УРКИТЕ!
Бойко

2024.02.26 | 19:45

3
анонимен,ти си малоумен!!! къде са се интегрирали укрите,бе смешник жалък?!?

2024.02.26 | 18:28

2
Ще станат 100% а кажете колкохиляди деца бяха насилствено отвлечени от русия за да се русифицират , руска ви майчина фашистка!

2024.02.26 | 18:24

1
Чyвали сте за подобрената формyла на Bиа-гpa, кoято е 3 пъти по-eфективнa и напълно бeзопаcна на всяка възpаст, както и лекyва мъжки зaболявaния и пoдмлaдява. Аз лично го опитax и сега го препоръчвам на вcички. Ето какво пишaт за нея-----> do.my/bluestone

Добави коментар

Водещи новини