Над 50% от бойните самолети на руския Черноморски флот са извън строя?

Getty (архив)
share

Взривовете във военновъздушната база "Саки" на анексирания Кримски полуостров по-рано този месец са извадили от строя повече от половината от бойните самолети на руския Черноморски флот, заяви днес западен служител, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13396

Във военновъздушната база близо до Новофьодоровка, на западния бряг на полуострова, който Русия анексира от Украйна през 2014 г., на 9 август проехтяха много експлозии.

Взривове разтърсиха руска военна база в окупирания Крим

Служителят, пожелал анонимност, заяви, че Украйна вече последователно постига "кинетични ефекти" дълбоко в тила на руснаците и това оказва негативно въздействие върху логистиката на Русия и "значителен психологически ефект върху ръководството в Москва".

"Сега оценяваме, че събитията на летище "Саки" на 9 август са извадили от строя повече от половината от бойните самолети на авиацията на Черноморския флот", каза служителят.

На 12 август британското министерство на отбраната заяви в актуализираната си разузнавателна информация, че при взрива са били  унищожени руски бойни самолети и потенциалът на военноморския флот на Русия е бил сериозно понижен.

Служителят заяви, че руският Черноморски флот в момента не е нищо повече от "флотилия за брегова отбрана", която само от време на време нанася ракетни удари, и че опитът му да заплаши с десант Одеса е бил възпрепятстван.

Длъжностното лице добави, че като цяло войната се намира в "момент на почти оперативен застой". "Сухопътните сили на нито една от страните не разполагат с достатъчно концентрирана бойна мощ, за да започнат ефективни настъпателни действия, които по някакъв начин биха повлияли съществено на хода на войната", заяви служителят.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13396

Водещи новини

Още новини