Русия защити новите драстични санитарни правила за чужденците

Pixabay (архив)
share

Кремъл защити днес новите санитарни правила, които от януари 2022 г. ще наложат много задълбочени медицински прегледи на стотиците хиляди чужденци, живеещи в Русия, мярка, която вълнува живо бизнес общността, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Подобни правила съществуват в голям брой държави. Но ако възникнат проблеми, ние ще реагираме", коментира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, попитан от журналисти.

Президентът Владимир Путин "подкрепя създаването на възможно най-благоприятни условия за чуждестранните предприемачи, но си има правила. И е много важно те да са лесно изпълними", добави той.

Съгласно закон, който влиза в сила на 29 декември 2021 г., чуждестранните работници, пребиваващи в Русия, ще бъдат принудени да преминат поредица от медицински прегледи: изследвания на кръв и урина, скрининг за ХИВ, сифилис, туберкулоза (рентгенова снимка на белите дробове), проказа, КОВИД-19 и тест за наркотици.

На изследвания ще се подлагат и членовете на техните семейства над шестгодишна възраст и всички чужденци, дори и тези, които не работят, със срок на пребиваване повече от 90 дни в Русия. Всички лица, визирани в закона, ще трябва освен това да предоставят пръстовите си отпечатъци и биометрична снимка на властите.

Русия въвежда здравен пропуск

Само дипломати и граждани на Беларус ще бъдат освободени от тези изисквания, постановява законът.

Министерството на здравеопазването заяви вчера, че няма да е необходимо тези изследвания да се правят на всяко тримесечие, противно на това, което се казва в постановление, издадено през ноември.

Въпреки това обявяването на новите правила предизвика вълна от протести сред чуждестранни бизнес организации, включително Американската търговска камара и Асоциацията на европейския бизнес.

Водещи новини

Още новини