Русия глобява сайт заради нарушаването на закона за чуждестранните агенти

  • 14 декември 2021 20:14

  • 3088
  • 0
Русия глобява сайт заради нарушаването на закона за чуждестранните агенти
© Pixabay

Руският разследващ сайт "Инсайдър" днес беше глобен за нарушаването на закона за чуждестранните агенти, който изисква всяка публикация на медията да бъде придружена от бележка, че медията е "чуждестранен агент", предаде Ройтерс.

"Инсайдър", който през юли беше добавен в списъка на "чуждите агенти", съставен от министерството на правосъдието, работи с базирания в Нидерландия сайт "Белингкат" по различни проекти, сред които и разследването за отравянето миналата година на критика на Кремъл Алексей Навални с нервнопаралитичен агент.

Медия: Изкуствен интелект ще предсказва масови безредици в Русия

Московски съд днес наложи глоба от 1 милион рубли (13 600 долара) на "Инсайдър" за това, че не се е идентифицирал като "чуждестранен агент". При повторни нарушения на закона организацията може да бъде закрита.

Когато "Инсайдър" беше включен в списъка на "чуждестранните агенти", главният редактор Роман Доброхотов заяви, че базираната в Латвия медия няма да се съобрази с разпоредбата на правосъдното министерство да маркира публикациите си.

Днес пред Ройтерс той каза, че позицията му остава непроменена и ще обжалва решението на съда. През август главният редактор на "Инсайдър" напусна Русия, полицията го обяви за издирване, срещу него е образувано наказателно дело.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
3088 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини