Русия разполага още противоракетни системи край Курилските острови

Getty Images (архив)
share

Русия разполага още противоракетни системи край Южните Курилски острови, за чийто суверенитет претендира и Япония, предаде АП.

Бреговите ракетни комплекси "Бастион" са дислоцирани на безлюдния вулканичен остров Матуа, който е част от Курилската островна верига. Руското министерство на отбраната публикува днес видеоматериал, на който се вижда как тежки влекачи с ракети слизат от десантни кораби и се движат по брега на острова. Ведомството посочва, че дислокацията включва изграждане на жилища за персонала, хангари за превозните средства и друга инфраструктура, съобщава БТА.

Русия разположи свръхракети на спорни острови

Комплексът "Бастион" поразява морски цели в обхват до 500 км.

Това е поредният етап от увеличаването на руското военно присъствие на архипелага. През 2016 г. на два от четирите най-южни острова бяха стационирани бреговите ракетни системи "Бал" и "Бастион". През следващите години там бяха пратени усъвършенствани системи за ПВО и бе построено летище на остров Итуруп, на което могат да кацат изтребители.

Япония претендира за четирите най-южни острова от архипелага, които нарича Северни територии. Съветският съюз ги окупира в края на Втората световна война, а впоследствие изселва и местното японско население. Спорът за Южните Курили между Токио и Москва не е приключил и по тази причина двете страни още не са подписали мирен договор, припомня АП

Водещи новини

Още новини