Нови правила и по-строг контрол за туристите около Рилските езера

  • 29 юни 2022 20:04

  • 1355
  • 2
Нови правила и по-строг контрол за туристите около Рилските езера
© bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

Нови правила за посещение на Рилските езера заради заплаха от ерозия. Природната забележителност е в риск и от заблатяване, предупреждават от парка.

Заради силния интерес от туристи през последните години и човешката дейност в планината, от Националния парк Рила предупреждават, че природната забележителност е пред заплаха. Ако не се вземат спешни мерки сега, след 30 години езерата ще са замърсени и заблатени. Затова и още от това лято въвеждат нови правила.

Спират достъпа на джипове до Седемте рилски езера

И днес, още преди активния сезон, има туристи край езерата.

„Казаха ни, че тук е много красиво и ни препоръчаха да разгледаме седемте езера, също така ние обожаваме природата. Решихме да дойдем и защото тук е национален парк и е известна локация за чужденците“, заяви Ания от Финландия пред БТВ.

Заради големия интерес обаче, затлачените езера и образувала се ерозия националният парк е в риск, казват и от управата, и самите туристи.

„Затова, че джиповете и някои други коне се качват нагоре, според мен това наистина влияе на природата и не трябва да се прави, все пак това е планина и туристическа дестинация“, каза Димитър Петров.

Новите мерки включват по-висок контрол над туристите, да се използват само регламентираните еко пътеки, както и да не се влиза в езерата, поясняват от националния парк Рила.

„Проблемът с езерата е до голяма степен ерозията, която предизвикват нерегламентираните туристически пътеки и точно затова призивът към туристите ни е да вървят по тези пътеки, които в момента се оформят по начин за спиране до голяма степен ерозията и да помогнем на езерата“, отбеляза София Илкова, началник отдел "биоразнообразие, планове, програми и проекти“.

От националния парк Рила планират по-често прочистване на езерата от растителност, а посетителите на парка могат да подпомагат работата на служителите „Паркова охрана“, като подават сигнали за нерегламентирани дейности.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1355 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Какъв контрол?

2022.06.29 | 21:04

2
Цяла крайбрежна зона е туалетна за домашни любимци!

2022.06.29 | 20:41

1
За артексаджийското манафче ще важат ли или не?

Добави коментар

Водещи новини