Украйна пред разпад?

Getty (архив)
share

"Страната ни е пред разпад, това каза бившата депутатка от украинския парламент Надежда Савченко", предаде РИА Новости.

"В страната назрява поредна криза. Новите власти не решиха нито един проблем на гражданите на Украйна. Заради това Украйна е изправена пред още един Майдан (събитията от края на 2013 и началото на 2014 г., довели до бягството на подкрепяния от Москва президент Виктор Янукович в Русия), който може да доведе до разпад на страната", посочи още тя.

Савченко допълни: Управляващите в Киев обявиха война на собствения си народ и това ще има тежки последици.

Савченко участваше в бойните действия на срещу проруските сепаратисти в Източна Украйна. Тя стана известна по света след като през лятото на 2014 г. се оказа в следствен арест в руския град Воронеж. Според Киев жената е била отвлечена, а според  Москва – преминала гранита нелегално. През 2016 г. тя бе  осъдена за убийството на двама журналисти на базирана в Москва медия, а по-късно помилвана от Владимир Путин и върната в родината си.

Сепаратисти убиха военни в Източна Украйна

Савченко бе депутатка във Върховната рада до 2018 г., когато бе лишена от имунитет. Властите в Украйна я обвиниха в подготовка на опит за преврат. Жената бе освободена от ареста през април 2019 г. и оттогава няма информация за развитието на това дело.

 

Водещи новини

Още новини