Руската полиция претърси офиси на колеги на Навални в навечерието на утрешния протест

Getty images
share

Руската полиция претърси офиси на сподвижници на хвърления в затвора руски опозиционер Алексей Навални в навечерието на поредния масов протест, насрочен за утре, предаде ДПА.

Екипът на Навални в град Челябинск, в Урал, публикува днес снимки в приложението Телеграм от претърсените помещения. По-рано полицията претърси и московски офис, свързан с Навални. Хора от цяла Русия са призовавани да излязат от домовете си утре вечерта, в Деня на Свети Валентин, и да вдигнат високо телефоните си с включени фенерчета в знак на солидарност с опозиционера, съобщи БТА.

Навални се защити по дело за клевета срещу ветеран от Втората световна война

След като повече от 11 000 души бяха арестувани по време на демонстрации през последните седмици протестът с фенерчета се смята за по-безопасен за участниците, тъй като това не е забранено от властите.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков неотдавна заяви, че властите нямат намерение да си играят на котка и мишка с участниците в неразрешени митинги, но ще преследват тези, които нарушават закона. Преди две седмици Навални бе осъден на ефективна присъда от над две години затвор на процес, критикуван от Запада.

Водещи новини

Още новини