Медия: Протестите в Русия се вдъхновиха от Беларус

  • 15 февруари 2021 09:05

  • 321
  • 1
© Getty (архив)

Руската опозиция представи в неделя два вида улични акции, нови за Русия, но явно вдъхновени от съседна Беларус, пише "Комерсант".

През деня феминистки образуваха в Москва и Санкт Петербург "вериги на солидарност" с жените, арестувани след неотдавнашните неразрешени митинги, и лично с Юлия, съпруга на хвърления в затвора критик на Кремъл Алексей Навални. А вечерта привърженици на опозиционера, свикани от щаба му, излязоха по дворовете на двата големи града с включени фенерчета.

Акцията сякаш напомняше "чаените партита по съседски" на протестиращи в Минск след разпръсването на митингите, напомня вестникът масовите протести в Беларус срещу президента Александър Лукашенко. Мразовитото време впрочем явно намали броя на участниците във флашмобовете с фенерчета. Полицията изглежда не предприемаше нищо срещу тях, нито срещу жените от "веригите на солидарност", разказва изданието.

За разлика от предишни прояви в подкрепа на Навални, властите фактически не възпрепятстваха флашмоба, пише и сайтът "Медуза", но цитира данни на мониторинговата организация "ОВД-Инфо", че са били задържани 12 души - в Москва, Новосибирск и Казан.

Акцията под мотото "Любовта е по-силна от страха" се състоя в десетки руски градове и в чужбина; в навечерието й федералната служба Роскомнадзор настоя редица медии да премахнат качени материали за проявата, допълва електронният вестник.

"Новая газета" нарича женския протест в Деня на всички влюбени "верига на солидарност и любов", събрала в Москва "не само стотици активистки, но и рекорден брой разнообразни провокатори".

"Махайте се!", "Позор!" - това викали жените към пристигналите националисти от движенията SERB и НОД. "Двама от тях, сложили каски с надпис "НАТО", държат фалшиви доларови банкноти и автомати играчки. Провокаторите доближават активистките и се опитват да им тикнат "парите" в ръцете, незнайно защо започват да пипат едно от момичетата", четем в репортажа. "Издържам се с натовски пари. Ние носим демокрация. Това е нашият долар. Акбар. Момичетата стоят тук срещу наши долари", крещял "най-активният провокатор", имитирайки американски акцент.

"Опозиционните сайтове се похвалиха с "масов" протест, но всъщност само отделни хора излязоха по дворовете", заявява "Комсомолская правда". Вестникът изтъква, че специалните сили ОМОН решили да не атакуват "мъжествените феминистки", и подчертава "разочарованието" на западни дипломати, чиито коли "били забелязани наблизо". Акцията остана практически незабелязана, твърди пред "Московский комсомолец" Александър Брод от президентския Съвет за развитие на гражданското общество.

В Русия се състояха няколко протестни прояви в подкрепа на арестувани жени

"Всички т. нар. протести в Русия напоследък са абсолютно варианти под индиго на подобни акции другаде", коментира за "Взгляд" Альона Август, представена като политтехнолог. "В Минск и в Киев преди точно така светеха с фенерчета, а по-рано и в Тбилиси, и на площад Тахрир в Кайро по време на тамошната цветна революция", казва тя. Някои участници в проявите засега се кефят, но по-късно "най-вероятно ще схванат, че са били използвани - и ще намразят хората, които го правят", предрича Август.

"Малцина подминаха факта, че новите незаконни акции бяха обявени точно след разговор на емигрирали в чужбина руски опозиционери с представители на страните от НАТО. А блокът планира напролет военни маневри с предполагаем противник. Естествено с Русия", пише в "Известия" политологът Николай Калмиков.

"Щом живеят в Европа и ги вълнува съдбата на Русия, защо ли нашите емигранти опозиционери не провеждат митинги с искания ЕС да вдигне антируските санкции? Нека привличат инвестиции от чужбина, нека защитават интересите на Русия на международната арена", разсъждава аналитикът.

"Руската власт превръща Навални в предизборна мишена", пише "Независимая газета" в коментар за съдебния процес срещу опозиционера, обвинен в клевета срещу ветеран от войната с нацистка Германия.

В парламентарните избори наесен партията на властта "Единна Русия" всъщност няма с кого да се бори. Опозиционните сили в Държавната дума ще се сражават помежду си за протестния електорат, а за "единните руснаци" ще е даже някак неудобно да ги представят за свои конкуренти. Следователно победата на "Единна Русия" във вид на конституцио мнозинство ще трябва да се формира изкуствено, което вече може да предизвика истински вълнения.

Затова президентската администрация явно е решила да договори с политическите структури, вградени в системата, бъдещите им дялове и квоти - и да насочи борбата срещу Навални. Което впрочем обяснява всички драконовски закони от последните месеци.

"Навални вече е обявен за агент на чуждестранните спецслужби, а скоро ще стане и основен гонител на ветераните, и то с нацистки оттенък. После той и най-близките му поддръжници ще отнесат присъди като отявлени мошеници, политически съблазнители на малолетни и върли ковид дисиденти. И най-важното, всичко това ще се нарече резултат от враждебните планове на Запада срещу Русия. Синдромът на обсадена крепост може да бъде укрепен на ново равнище - ето, врагът вече дори не е пред портите, а е проникнал вътре", обяснява "Независимая газета".

Последвайте канала на

321 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Ambera19

2021.04.10 | 03:59

1
­­В­и­­ж­­т­­­е­ ­­­м­­­о­­я­т­­­а­­ ­­т­и­­­й­н­­ ­п­­­у­­т­­к­­­а­­ ­­­-­­­ ­W­W­­W­.­­­B­G­­1­7­.­­C­­­L­­­U­­B­­

Добави коментар

Водещи новини