Президентът на Литва поиска извънредна среща на върха на ЕС за положението в Беларус

Getty Images
share

Литва смята, че е необходима извънредна среща на върха на ЕС за положението в Беларус след състоялите се там президентски избори, заяви президентът на Литва Гитанас Науседа в телефонен разговор с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, съобщи БТА.

Пресслужбата на Науседа съобщи, че той е призовал Брюксел да реагира по-активно на положението в Беларус и да поеме водеща роля в осигуряването на стабилност, спазване на демократичните ценности и човешките права и свободи.

Лидерът на беларуската опозиция е в Литва

Шарл Мишел се е съгласил, че положението в Беларус е сложно и че в близките дни ще съобщи каква е възможността за свикване на извънредна среща на върха на ЕС.

Вчера такова предложение направи и полският премиер Матеуш Моравецки. След обявяването на победата на действащия беларуски президент Александър Лукашенко на изборите в неделя с 80,08 процента от гласовете, в Беларус избухнаха улични протести и сблъсъци със силите на реда. По данни на беларуското вътрешно министерство до момента са задържани около 5000 души, ранени са десетки полицаи и демонстранти, а един протестиращ е убит.

Науседа заяви, че Литва е готова да предостави политическо убежище на съперничката на Лукашенко Светлана Тихановска, която получи 10,09 процента от гласовете. Тихановска избяга в Беларус заедно с децата си и шефката на предизборния й щаб Мария Мороз и нейните деца.

Водещи новини

Още новини