Полша предложи да посредничи между власт и опозиция в Беларус

Полша изяви готовност да посредничи между президента на Беларус Александър Лукашенко и опозицията, след като съперничката му на президентските избори Светлана Тихановска напусна страната и отиде в Литва, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Полша е готова да играе посредническа роля между беларуската опозиция и президента Лукашенко. Все още има място за диалог", заяви полският външен министър Яцек Чапутович в Рига.

Руска депутатка: Беларус прекърши гръбнака на либералните ценности

"Ще ни трудно обаче да се опитаме да убедим останалите западни страни да не налагат санкции на Беларус, ако репресиите срещу демонстранти продължават", добави той след среща с колегите си от Латвия, Естония и Финландия.

"Не е нормално кандидати за президент да бягат от собствената си страна. Ще бъдем предпазливи със санкциите, защото те трябва да се наложат така, че да не вредят на обикновените беларуси или на граждани на други държави, които живеят и работят в Беларус", заяви финландският външен министър Пека Хависто.

Кървави сблъсъци в Беларус при протестите след изборите

Латвийският външен министър Едгарс Ринкевич съобщи, че и неговата страна "ще препоръча да се подходи предпазливо към санкциите, защото ако Беларус попадне под удара на икономически санкции, това само ще засили зависимостта й от Русия".

"Готови сме при необходимост да приемем политически бежанци от Беларус", добави той.

"Никой не е определил тези така наречени избори като свободни и честни, така че не трябва да признаваме легитимността на резултатите", заяви естонският външен министър Урмас Рейнсалу.

След втора нощ на антиправителствени протести, които бяха смазани от полицията и един човек беше убит, опозиционерката Светлана Тихановска по-рано днес напусна страната и отиде в Литва.
Литовският външен министър Линас Линкевичус съобщи, че Тихановска е в безопасност.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Русия

още

Анкета

Как ще се развие конфликтът в Нагорни Карабах?

Как ще се развие конфликтът в Нагорни Карабах?

Избрано от Интернет