Русия: Брюксел е инструктирал членките на ЕС какво да говорят за нас

gettyimages (архив)
share

Всяка страна-членка на Европейския съюз е получила писмени инструкции от Брюксел какво да се говори за нас, каза руският външен министър Сергей Лавров, предаде РИА Новости.

Първият дипломат на Москва, който вчера пристигна в Сърбия, на пресконференция в Белград заяви, че 28-те имат ясни указания какви думи да определят политиката на най-голямата по територия държава в света. "Много страни в блока непрекъснато повтарят "Анексия на Крим", "Окупация на Източна Украйна" и т.н. Това ми навява мисълта, че тези инструкции са задължителни за всички", каза още той. Министърът на външните работи посочи, че не всички членки се подчиняват на инструкциите.

Белград даде заявка за пълноправно членство в ЕС и започна преговори с Брюксел. Вчера обаче Хърватия обяви, че ще блокира две преговорни глави. В отговор премиерът на Сърбия Александър Вучич заяви, че отменя посещението си Брюксел, насрочено за идната седмица.

По-рано медии от Загреб предадоха, че хърватският президент Колинда Грабар-Китарович е заявила, че Москва може да запали нова война в Югоизточна Европа. "Настръхвам, като чуя подобни изказвания. Ние искаме да сме приятели с всички страни и аз съм леко разочарован от думите на госпожа Грабар-Китарович, с която аз работих добре, когато тя бе външен министър на страната", каза още Лавров в сръбската столица.

Водещи новини

Още новини