Владимир Путин: Русия ще построи в Индия няколко АЕЦ

share

Руският президент Владимир Путин се надява, че Русия скоро ще построи в Индия няколко атомни централи. Това заявява самият той в статия за индийския в. "Хинду", публикувана в навечерието на посещението му в Делхи и цитирана от ИТАР-ТАСС.

Путин пристига утре в Индия за годишна среща с министър-председателя Манмохан Сингх и други индийски лидери. Руският държавен глава определя като "най-големия и пробивен проект" строежа на АЕЦ "Куданкулам", който ще бъде осъществен "с използването на най-надеждните и съвременни технологии и стандарти". Президентът очаква и дългосрочни проекти в черната металургия, добива на течни изкопаеми горива, в автомобилостроенето и самолетостроенето, информационните технологии и биотехнологиите. По думите му "свидетелство за стратегическия характер на партньорството между Русия и Индия е безпрецедентното равнище на развитие на военно-техническото сътрудничество". Той пише също, че "принципно внимание се отделя на създаването на многофункционален изтребител и многоцелеви транспортен самолет".
Путин е убеден, че "такова многовекторно сътрудничество" ще позволи на двете страни не само да заемат лидерски позиции по редица високотехнологични проекти, но и успешно да изнасят съвместната си продукция на пазарите в трети страни. В статията си руският президент се спира и на успешното сътрудничество в рамките на групата БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и РЮА) и особено по отношение на започващото руско председателство на Г-20.
 

Водещи новини

Още новини