В Русия забраниха протест на опозицията

share

Руските власти отказа днес да даде разрешение за демонстрация срещу президента Владимир Путин, планирана за събота и заявиха, че някои от предишните протести са били организирани от Грузия, предаде Ройтерс.

Видният ляв лидер Сергей Удалцов съобщи, че градските власти в Москва са отказали да регистрират съботния протест в столицата, което увеличава риска от арести и конфронтация с полицията, ако в акцията се включат голям брой опозиционни активисти. Удалцов посочи, че въпреки това ще дойде на протеста на площад в Москва "като свободен руски гражданин", ден след като бе привикан в Следствения комитет на РФ да дава нови показания по обвиненията, че е планирал безредици.

Държавната телевизия "Росия 24" излъчи записи на разговори, които според нея са между грузинския политик Гиви Таргамадзе и руски опозиционни активисти. Те доказват, че Таргамадзе е замесен в предишни протести, твърди Следственият комитет. "Този материал съдържа доказателства, потвърждаващи не само, че руската опозиция се финансира от Гиви Таргамадзе, но и явната му роля в организирането на масови бунтове," заяви Владимир Маркин, председателят на комитета, който отговаря единствено пред Путин.

Водещи новини

Още новини