Изборите в Кирибати будят притеснения сред западните страни за влиянието на Пекин

Getty images (архив)
share

Жителите на Кирибати започнаха да гласуват вчера на първия тур на парламентарни избори, предаде Асошиейтед прес.

Агенцията определи гласуването като своеобразен референдум за увеличаващите се разходи за живот и по-силните връзки на страната с Китай.

Резултатите от първия тур се очакват още днес. На 19 август в избирателните райони, където никоя партия не получи мнозинство, ще бъде произведен втори тур.

Държавата с население от около 120 хиляди души не е особено богата, но близкото разстояние между нея и американските Хавайски острови, както и нейните обширни териториални води, правят значението ѝ стратегическо и водят до борба за влияние между Запада и Китай, отбеляа АП, цитирана от БТА.

Днешните избори са за 44 мандата в 45-местния парламент, а през октомври жителите на Кирибати ще гласуват за президент. Настоящият държавен глава Танети Мамау (на снимката), който е на поста от 2016 г., най-вероятно ще се кандидатира за преизбиране.

В изборите участват 115 кандидати, сред които 18 жени. В четири избирателни райони има само по един кандидат, като трима от тях са депутати от управляващата партия.

Инфлацията и проблемите с доставките на медикаменти и гориво са водещите теми за гласоподавателите. Анализатори смятат, че те най-вероятно ще подкрепят настоящото правителство заради въведените от него помощи за безработица и увеличените субсидии за отглеждането на кокосови орехи.

През 2019 г. правителството на Кирибати скъса дипломатическите отношения с Тайван и призна Китайската народна република в съответствие с принципа за „един Китай“, позовавайки се на националните си интереси. Така архипелагът стана поредната тихокоокеанска островна държава, загърбила през последните години Тайпе в полза на Пекин.

„Много страни в региона наистина се опитват да намерят своето място в  геостратегическа конкуренция“, каза Блейк Джонсън, старши анализатор в Австралийския институт за стратегическа политика. Според него изразеното от Австралия, Нова Зеландия и САЩ разочарование, че островната държава все повече клони към Пекин, не е добре изразено, което често предизвиква раздразнение сред местните. Като пример той посочи австралийските притеснения, след като се разбра, че Пекин ще обучава и екипира полицаите на Кирибати.

     

 

Водещи новини

Още новини