Прокитайски политик стана премиер на Соломоновите острови

  • 02 май 2024 14:12

  • 258
  • 0
Прокитайски политик стана премиер на Соломоновите острови
© Getty images (архив)

Парламентът на Соломоновите острови избра досегашният външен министър Джеремая Манеле (на снимката) за премиер на страната, предадоха Киодо и Франс прес.

Очаква се Манеле да продължи прокитайската политика на досегашния премиер Манасех Согаваре, чието правителство през 2019 г.  прекъсна връзките си с Тайван и установи дипломатически отношения с Китай. През 2022 г. той подписа и спорно споразумение за сигурността с азиатския гигант.

Споразумението на Соломоновите острови с Китай предизвика срещи на премиера на страната с колегите му от Австралия и Нова Зеландия

В понеделник Согаваре заяви, че се оттегля от надпреварата за премиерския пост след изборите, проведени на 17 април. Вместо него за кандидата на управляващата партия беше обявен Манеле.

Бившият дипломат номер едно спечели 31 от 50-те гласа, подадени при тайното гласуване, съобщи генерал-губернаторът Дейвид Вунаги. Неговият съперник, лидерът на опозицията Матю Уейл, който се противопоставя на Пекин, получи 18 гласа в своя полза.

"Народът се произнесе", заяви Манеле, приветствайки факта, че изборите са преминали без насилие: "Днес показахме на света, че сме по-добри от това, каза още новият министър-председател".

В Соломоновите острови, страна с население от около 720 000 души, изборите често са бурни. През 2000 г. министър-председателят Барт Улуфа'алу беше принуден да подаде оставка, след като е отвлечен от разгневени въоръжени лица, а през 2006 г. бяха изпратени международни мироопазващи сили, за да потушат насилието след изборите, припомни АФП, цитирана от БТА.

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
258 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини