Австралия купува 20 военно транспортни самолета от САЩ

pixabay
share

Австралия ще закупи 20 нови военнотранспортни самолета Super Hercules на стойност 6,6 милиарда щатски долара, съобщава "Ройтерс".

Новината идва преди посещението по-късно тази седмица на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън и министъра на отбраната Лойд Остин.

През ноември Държавният департамент на САЩ одобри потенциалната продажба на самолета, произведен от "Локхийд Мартин", и свързаното с него оборудване на Австралия.

Споразумението идва на фона на най-голямото до момента съвместно военно учение, включващо над 30 000 войници, както и участници от 11 други страни. Целта му е демонстрирането на сила и единство във време, когато Китай се очертава като все по-централна сила в Индо-Тихоокеанския регион.

Военните учения Talisman Sabre, които се провеждат през две години, започнаха в петък и ще протекат на различни места в Австралия в продължение на две седмици.

Австралийският министър на отбраната Ричард Марлс и американският му колега ще посетят Куинсланд, за да наблюдават военното учение след годишната среща на министрите на отбраната и външните работи на САЩ и Австралия, известна като AUSMIN, в Бризбейн на 28-29 юли.

Австралия блокира построяването на нова сграда на руското посолство

Новият самолет C-130J Hercules ще замени и разшири флота от остарели самолети, използвани в момента от Кралските австралийски военновъздушни сили. Доставката на първата от новите машини се очаква през 2027 г.

"Заради извънредните ситуации на горски пожари и наводнения в цялата страна, снабдяването с изключително важни доставки на региона по време на пандемията от COVID-19 и повече от две десетилетия в помощ за мироопазващи операции, това е и ще продължи да бъде ключов актив", подчерта Марлс.

Водещи новини

Още новини