Започва двудневното заседание на УФР по паричната политика

  • 25 юли 2023 08:37

  • 485
  • 0
Започва двудневното заседание на УФР по паричната политика
© GettyImiges
Слушай новината Слушай новината

Очаква се на започващото днес двудневно заседание по паричната политика Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ да повиши основните си лихви, след като на предишното заседание остави ставките непроменени, и да сигнализира за евентуални нови увеличения. Членовете на УФР ще обсъдят до каква степен трябва да се задуши икономическата активност, за да бъде овладяна инфлацията, съобщи "Файненшъл таймс", цитирани от БТА.

Инвеститори прогнозират, че централната банка ще вдигне референтната си лихва с още четвърт процентен пункт (25 базисни пункта) след паузата през юни, което би изпратило лихвите до диапазона 5,25 - 5,5 на сто.

Множество участници на фондовите пазари са убедени, че това ще бъде последното увеличение на лихвените проценти от УФР. Други икономисти обаче споделят, че подобен подход е малко вероятен, тъй като институцията ще иска да запази гъвкавостта си относно по-нататъшно затягане на паричната политика, ако цените не се понижат толкова, колкото се очаква през идните месеци.

"Малко вероятно е комитета (който определя лихвените политики на УФР – бел. р.) да пожелае да сигнализира, че очаква паузата да бъде в удължена", каза бившият служител на УФР Крис Доуси, който сега е ръководител на икономическите изследвания в "Ди И Шоу груп" (DE Shaw group).

Слуховете, че УФР може да прекрати поредицата от увеличения на лихвените проценти, се появиха след публикувани  неотдавна икономически данни, показващи решително забавяне на инфлацията, както и продължаващо охлаждане на пазара на труда в страната.

Доларът е на 15-месечно дъно

Месечният ръст на работните места, макар и все още стабилен, се забави спрямо средното си темпо през миналата година, а други признаци, свързани с търсенето, включително свободните работни места, продължават да намаляват. Потребителите все още харчат, но с по-малък интензитет, а месечното темпо на основната инфлация, която не взема предвид разходите за храни и енергия, се забави.

През юни УФР публикува насоки, в които се прогнозира по-бавно понижение на инфлацията до целевия й диапазон от 2 на сто. Очакванията са до края на годината основните лихвени проценти да се повишат от сегашните 5-5,25 на сто до 5,50-5,75 на сто.

През 2024 г. обаче се предвижда спад на лихвените проценти с около 100 базисни пункта, заедно с общо намаление на инфлацията.

Последвайте канала на

Калина Христова
485 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини