Учени в Австралия установиха как COVID-19 поразява мозъчните клетки

  • 08 юни 2023 13:37

  • 1035
  • 6
Учени в Австралия установиха как COVID-19 поразява мозъчните клетки
© pixabay

Учени от Австралия установиха как КОВИД-19 поразява мозъчните клетки, което може да обясни дълготрайни неврологични оплаквания като мозъчна мъгла, загуба на обоняние и вкус и други на заразени с новия коронавирус, съобщи на сайта си университетът Макуори в Сидни, Австралия.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32986

Много вируси, сред които и SARS-CoV-2, причиняващ КОВИД-19, може да заразят мозъка и да накарат мозъчните клетки да се сливат, да не функционират нормално или изобщо да спрат да функционират, установи изследването.

Резултатите могат да обяснят защо някои пациенти с КОВИД-19 изпитват главоболие, състоянието, станало известно като "мозъчна мъгла" , загубата на усет за мирис и вкус и други дълготрайни неврологични симптоми, каза проф. Ларс Итнър от университета в Сидни.

Австралийски учени предлагат обяснение за "мозъчната мъгла" при дълъг COVID-19

Увредените мозъчни клетки можат да скрият вируса от имунната система и това вероятно обяснява защо SARS-CoV-2 може да бъде открит в мозъците на пациенти с дълъг КОВИД месеци след като са се заразили.

Изследването, чиито резултати бяха публикувани в специализираното издание "Сайънс адвансис", е проведено от учени от университета Макуори, университета на Куинсланд, Института за мозъка на Куинсланд и университета на Хелзинки. То показва, че някои вируси предизвикват сливане на мозъчни клетки при мишки и при хора, което обяснява хронични неврологични симптоми като главоболие, мозъчна мъгла и изтощение.

Някои вирусни мозъчни инфекции са смъртоносни, други предизвикват възпаление, а нашето изследване показа, че може да има и друг ефект, когато мозъчните клетки на гостоприемника се сливат, в резултат на това вероятно не функционират нормално, каза проф. Ларс Итнър, директор на Центъра за изследване на деменцията в университета Макуори. 

Изследването установява също, че шиповидният протеин на SARS-CoV-2 се настанява в съединените мозъчни клетки, което помага на вирусите да превземат имунната система, допълва БТА.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Весела Найденова
1035 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2023.06.08 | 14:17

4
Не ковид а ваксините убиват и разболяват А ковид е биологично оръжие на ФАЩ

2023.06.08 | 15:02

6
Нали вашия шеф путлер разработи лично първата ваксина сПутник. Тогава не ревахте, говнояди. Като се оказа чиста вода пак не ревахте.
Даа

2023.06.08 | 14:29

5
Проклети да сте всички долни гъзолисци стига с тоя лъжлив цирк и вирус никой не ви вярва на вашите лъжи несе наядохте да лежете

2023.06.08 | 14:15

2
Защо не кажат в Австралия какви млади деца са осакатени от ваксините!Как са завели дела едва сега. Как близките им сами плащат щото държавата не признава и се разорява.т Отделно лекарите незнаят какво да ги правят.

2023.06.08 | 14:17

3
Истории много на страницата на Senator Gerard Rennick във фейсбук един от противниците на убийците ваксини
axaxaxa

2023.06.08 | 14:02

1
"SARS-CoV-2 се настанява в съединените мозъчни клетки, което помага на вирусите да превземат имунната система"

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини