Препоръка: Австралия да премахне рекламата на онлайн хазарта

  • 28 юни 2023 11:10

  • 418
  • 0
Препоръка: Австралия да премахне рекламата на онлайн хазарта
© Pixabay

Парламентарна комисия препоръча Австралия постепенно да премахне рекламата на онлайн хазарта в рамките на три години в опит да ограничи хаоса, който тя предизвиква в един от най-големите пазари за залагания в света, предаде Ройтерс.

Комисията направи 31 препоръки, свързани с онлайн хазарта, който според нея променя спортната култура и трябва да бъде регулиран, както и да се промени начина, по който се помага на страдащите от зависимост австралийци, предава БТА. 

Австралийците харчат повече за онлайн хазарт от гражданите на всички останали страни, каза председателката на комисията Пета Мърфи в доклад, озаглавен "Печелиш малко, губиш повече".

"Това е ужасен хаос в обществото ни", заяви Мърфи.

Според нея компаниите за онлайн залагания умишлено и стратегически рекламират хазарта заедно със спорта, което го е нормализирало като забавление и безобидна и социална дейност. Поколението на младите австралийци гледа на хазарта като на неразделна част от спорта, каза Мърфи и допълни, че по този начин се изменя културата на спорта.

"Австралия ще стане по-слаба, ако спортът бъде до такава степен завладян от приходите от хазартни игри, че предоставянето на възможност за залагания да се разглежда като негова основна цел", заяви Мърфи.

Нужна е постепенна забрана на всякакви реклами на залагания във всички медии, така че да няма заобикаляне, се казва в доклада. Комисията препоръча забраната да се осъществява постепенно в рамките на три години, така че спортните организации и телевизиите да имат достатъчно време да намерят алтернативни източници на приходи от реклами.

Промени в Закона за хазарта в Швеция премахват ограничителните маркетингови разпоредби

Австралия е една от страните, където хазартът е най-разпространен, и е водеща в света по загуби на глава от населението. Проблемът с онлайн залагането се задълбочи повече, след като пандемията от КОВИД-19 наложи затварянето на игралните зали.

Премиерът на страната Антъни Албанезе каза, че правителството ще разгледа препоръките. "Трябва да се справим с проблемите онлайн, трябва да се справим с проблемите в социалните медии, трябва да се заемем с това цялостно и повсеместно", каза Албанезе пред радио "Ей Би Си голд коуст"

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
418 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини