Бившият премиер на Нова Зеландия направи последното си обръщение пред парламента на страната

Getty (архив)
share

Всички новозеландци трябва да чувстват политиката като свой дом, това каза бившият премиерна тихоокеанската островна държава  Джасинда Ардърн в последното си обръщение пред парламента, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Ардърн благодари на семейството си, на политическата си партия и на поддръжниците си. Тя се оттегли от поста на министър-председател през януари, като заяви, че "няма повече сили" да ръководи страната.

Звездата на Ардърн изгря на световната политическа сцена през 2017 г., когато на 37-годишна възраст тя стана най-младата жена в света, ръководеща правителство. Ардърн допълнително привлече международно внимание, когато взе бебето си на среща на ООН. Въпреки популярността си в световен мащаб, високите цени, нарастващата престъпност и спорните реформи в областта на водоснабдяването и селското стопанство в Нова Зеландия се отразиха негативно на подкрепата към нея.

Като ръководител на лявоцентристката Лейбъристка партия на Нова Зеландия, в продължение на пет години Ардърн беше на власт, когато новозеландците се сблъскаха с редица предизвикателства, от изригнал вулкан, през терористично нападение до през пандемия. Страната бе тежко белязана от терористичния акт в Крайстчърч, в който загинаха 51 мюсюлмани. "Техните истории и лица остават запечатани в съзнанието ми и вероятно ще останат завинаги", каза Ардърн днес пред парламента.

Ардърн идва от семейство на баща полицай и майка управител на училищен стол. Тя заяви, че иска кариерата ѝ да вдъхнови и други млади хора да заемат висши постове.

Новият министър-председател Крис Хипкинс назначи Ардърн вчера на неплатена длъжност за борба с онлайн екстремизма в организация, създадена след нападението в Крайстчърч. Бившият премиер заяви, че очаква с нетърпение да започне работата си новата позиция.

Кой е новият премиер на Нова Зеландия?

Ардърн получи похвали от целия политически спектър в страната заради справянето с ковид пандемията, което според нея е било "трудно изпитание". Нова Зеландия въведе едни от най-стриктните антиковидни мерки в световен мащаб, но също така страната отчете най-малкото смъртни случаи от коронавируса в света.

 

Водещи новини

Още новини