Кабинетът на Нова Зеландия положи клетва

  • 27 ноември 2023 14:15

  • 383
  • 1
Кабинетът на Нова Зеландия положи клетва
© Getty images (архив)
Слушай новината Слушай новината

Новото дясноцентристко правителство на Нова Зеландия положи днес клетва, а парламентът се очаква да се събере следващата седмица и да започне работа по новите политически приоритети, включително вдигане на забраната за разработване на петролни и газови находища, предаде Ройтерс.

Лидерът на Националната партия на Нова Зеландия Кристофър Лъксън и министрите от неговия кабинет положиха клетва в сградата на правителството пред генерал-губернатора Синди Киро, която представлява държавния глава - британския крал Чарлз IIIЧарлз IIIЧарлз III, пълно име Чарлз Филип Артър Джордж Маунтбатън-Уиндзор, е крал и държавен.

Дясноцентристката Национална партия влезе в петък в коалиция с консервативната партия ACT Нова Зеландия и популистката партия "Нова Зеландия преди всичко", което позволи на трите партии да сформират кабинет, слагайки край на шестгодишното управление на леви правителства в Нова Зеландия.

"Имаме екип, имаме идеи и имаме ясна политическа програма за следващите години", каза развълнуваният нов премиер Лъксън.

Новият министър-председател в Уелингтън  заяви още, че ще проведе първото заседание на кабинета си утре и ще се стреми бързо да финализира 100-дневния му план. Лъксън допълни, че планира и посещение в Австралия преди Коледа.

Тройна коалиция ще управлява Нова Зеландия

Последвайте канала на

Валери Зайцев
383 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.11.27 | 15:26

1
Уникално лекарство за мъже, което взриви интернет не само помага в леглото (3 пъти по-ефективно от виaгpа), но и лекува простатит, безплодие, еректилна дисфункция, плешивост и премахва излишните мазнини по корема. Повече подробности тук------>> gg.gg/blumag

Добави коментар

Водещи новини