Тройна коалиция ще управлява Нова Зеландия

  • 24 ноември 2023 10:28

  • 331
  • 0
Тройна коалиция ще управлява Нова Зеландия
© Getty images (архив)
Слушай новината Слушай новината

Бъдещият премиер консерватор на Нова Зеландия Кристофър Лъксън (на снимката) обяви вчера за постигнато споразумение за съставяне на коалиционно правителство от три партии, 40 дни след парламентарните избори, предаде АФП, цитирана от БТА.

Лъксън, който е бивш директор на авиокомпания "Еър Ню Зийланд", заяви пред репортери в Уелингтън, че официалната церемония по полагане на клетва е насрочена за понеделник.

Националната партия на Нова Зеландия на Лъксън, която спечели 48 от 123-те места в парламента, се нуждаеше от подкрепата на консервативната партия ACT Нова Зеландия и популистката партия "Нова Зеландия преди всичко".

"Продължителните преговори бяха успешни и сега споразумението трябва да бъде ратифицирано от тримата коалиционни партньори", обясни Лъксън.

Нова Зеландия е готова за смяна на правителството, но е необходима широка коалиция

"След това ще се срещна с генерал-губернатора Синди Киро и официално ще потвърдя, че сме в състояние да съставим правителство", добави той.

Лъксън  уточни, че официалното подписване на указа за назначаване на новото правителство се очаква да се състои утре сутринта.

Лъксън заяви, че след това ще разкрие имената на министрите в новото си коалиционно правителство.

Лидерът на "АСТ Нова Зеландия" Дейвид Сиймoр и лидерът на "Нова Зеландия преди всичко" Уинстън Питърс се кандидатират за постовете на вицепремиери.

Нова Зеландия има временно правителство, след като на 14 октомври избирателите сложиха край на шестгодишното управление на лейбъристите.

Лидерът на лейбъристите Крис Хипкинс, който смени Джасинда Ардърн на премиерския пост през януари, призна поражението си няколко часа след затварянето на изборните секции.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
331 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини