Китай предупреди страните от АСЕАН да внимават да не бъдат използвани за геополитически цели от великите сили

Getty (архив)
share

Страните от Югоизточна Азия трябва да избегнат да бъдат използвани като "шахматни фигури" от великите сили, защото се намират в регион, който е изложен на риск от промяна на геополитическото влияние, предупреди днес китайският външен министър Ван И по време на своята политическа реч в Джакарта, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Обръщайки се към секретариата на Асоциация на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) в индонезийската столица, Ван И заяви, че на голяма част от държавите в региона е налаган натиск, за да вземат страна.

"Трябва да изолираме този регион от геополитическите сметки. Оот това да бъде използван като шахматна фигура, от съперничеството между великите сили и от принудата", заяви той и добави, че "бъдещето на нашия регион трябва да бъде в нашите собствени ръце".

Югоизточна Азия отдавна е поле на геополитически търкания между световните сили поради своето стратегическо значение. Страните в региона вече се опасяват да не попаднат в центъра на съперничеството между Съединените щати и Китай.

Речта на Ван И идва само няколко дни след неговото участие в срещата на външните министри на страните от Г-20. В последните няколко седмици китайският външен министър направи редица посещения в страните от региона.

По време на срещата на Г-20 Ван И разговаря с американския държавен секретар Антъни Блинкън. И двамата описаха първата си лична среща от октомври насам като "откровена". По време на срещата Ван е заявил, че двете страни трябва да обсъдят установяването на правила за положително взаимодействие и съвместно да подкрепят регионализма в Азиатско-тихоокеанския регион, заяви днес самият китайски министър.

Държавният секретар на САЩ и китайският външен министър се срещнаха

"Вашингтон се опитва да изиграе тайванската карта, за да наруши и възпре развитието на Китай, като изкривява политиката за единен Китай", заяви Ван И, отговаряйки на въпрос, свързан с Тайван, след края на своята реч. Китай смята Тайван за своя територия и не се отказва от използването на сила, за да осигури евентуалното обединение.

Водещи новини

Още новини