Фиджи се отваря за чуждестранни туристи за първи път от близо две години

Pixabay
share

Островната държава Фиджи днес отвори границите си за чуждестранни туристи за първи път от близо две години, предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

Фиджи спря да приема гости от чужбина през март 2020 г. с надежда до ограничи разпространението на коронавируса и да избегне претоварване на малкото болници.

Сега около 90 процента от пълнолетното население на архипелага е напълно ваксинирано и страната отваря границите си за туристи от ограничен брой държави, обнадеждавайки туроператорите. Това са Нова Зеландия, САЩ, но и страни, в които вече има установени случаи на варианта Омикрон - Австралия, Япония, Франция, Канада и Великобритания.

Пристигащите от чужбина, напълно ваксинирани и тествани за ковид преди отпътуването, ще трябва да останат три нощи в одобрен от властите курорт и да си направят бърз тест. Те могат да се движат в определени зони, включително баровете и ресторантите на хотелите, както и да се включат в някои еднодневни екскурзии и дейности.

Макар и с ограничения, възстановеният туристически поток дава надежди за стимулиране на икономиката на страната с население от 1 милион души.

Туризмът е източник на 40 процента от икономиката на Фиджи и според оценки при затварянето на границите 10 процента от населението са останали без работа.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини