Венецуела гневна на Бразилия заради ветото за БРИКС

gettyimages
share

Венецуела разкритикува решението на Бразилия да наложи вето на приемането ѝ в БРИКС, съобщава BBC. Външното министерство описа хода като "неморална агресия".

Отношенията между двете леви правителства се влошиха след оспорваните президентски избори през юли във Венецуела. Президентът Николас Мадуро каза, че е осигурил преизбиране, въпреки доказателствата, че опозиционерът Едмундо Гонсалес е спечелил със съкрушителна победа.

Множество чуждестранни правителства заявиха, че вярват, че опозицията е спечелила изборите във Венецуела, но не са признали Гонзалес за президент.

"Бразилското външно министерство реши да запази ветото, което бившият бразилски президент Жаир Болсонару прилага срещу Венецуела от години, възпроизвеждайки омразата, изключването и нетолерантността, насърчавани от центровете на властта на Запада", каза венецуелското външно министерство в изявление.

"Венецуелският народ изпитва възмущение и срам от тази необяснима и неморална агресия", се казва в съобщението.

Венецуела лобира упорито да се присъедини към БРИКС, като Мадуро дори се появи изненадващо на срещата на върха в град Казан и обяви, че страната му е "част от семейството".

Руският президент Владимир Путин, който беше домакин на срещата, е съгласен с позицията на Венецуела, но тя ще може да се присъедини само, ако има консенсус в полза сред нейните членове, пише news.bg.

Гутериш се срещна с Путин, поиска от него „справедлив мир“ в Украйна

"Знаем позицията на Бразилия. Не сме съгласни, Венецуела се бори за оцеляването си", каза Путин на пресконференция в четвъртък.

Той каза, че е обсъдил въпроса с Лула, когато са говорили по телефона тази седмица. Лула трябваше да пътува до Русия за срещата на върха, но отмени пътуването, след като нарани главата си при инцидент в дома си в събота.

Путин добави, че ще работи, за да помогне на двете южноамерикански съседки да подобрят отношенията си.

Водещи новини

Още новини