Само 3% от населението на Латинска Америка е ваксинирано срещу COVID-19

Getty Images/Guliver (архив)
share

Налице са ярки различия по отношение на достъпа до ваксини срещу КОВИД-19 в Латинска Америка и Карибите, каза директорката на Панамериканската здравна организация (ПЗО) Кариса Етиен, цитирана от ДПА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32990

Тя посочи на седмичния си брифинг, че "едва три процента от населението на (региона) са напълно ваксинирани срещу" причиняваното от новия коронавирус заболяване.

Аржентина с черен COVID рекорд

"Предстои ни още дълъг път, за да гарантираме, че всеки е защитен", предупреди директорката на ПЗО.

Етиен изтъкна прекалено голямата зависимост на Латинска Америка и Карибите от вноса на основни медицински продукти. "По-малко от 4 процента от медицинските изделия, които се използват за справяне с КОВИД-19, са произведени в региона", отбеляза тя.

Болниците в Аржентина са пълни, случаите на заразяване с коронавируса достигнаха 3 милиона

"Заради забраните за износ, закъсненията във веригите за доставки и липсата на финансови средства, (Латинска Америка) влиза в жестока конкуренция за достъп до лични защитни средства, кислородни бутилки, лекарства и ваксини, които са жизненоважни за реакцията срещу КОВИД-19", отчете директорката на ПЗО.

Етиен подчерта, че увеличаването на капацитета на региона да произвежда стратегически медицински продукти и по-конкретно ваксини "е задължителна цел - както заради предпазването на населението, така и в името на здравната сигурност".

В Бразилия, Аржентина и Мексико ваксини като тези на компаниите АстраЗенека (Astrazeneca) и КанСино (CanSino) вече се произвеждат или пакетират в ограничен мащаб. Аржентина и Мексико съобщиха през август, ще ще произведат съвместно най-малко 150 милиона дози от ваксината на АстраЗенека за нуждите на латиноамериканските страни.

Куба започва ваксинация със собствени ваксини

Куба пък е на последния етап от клиничните изпитания на две собствени ваксини, отбелязва ДПА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32990

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини