Венецуелският посланик: 87% от страните по света признават Мадуро

БНТ
share

Фигурата на временен президент не съществува в конституцията на страната. Мисля, че това, което трябва да защитаваме, е не Венецуела, а международното право, каза в предаването "Още от деня" по БНТ посланикът на Венецуела у нас Ориета Капони.

Международната общност не е само Европейският съюз, някои страни от Латинска Америка и САЩ. 87% от страните по света признават като легитимен президент Николас Мадуро. Изборите от миналата година бяха законни избори според венецуелската конституция. Докладите на международни наблюдатели говорят за прозрачни, честно проведени демократични избори, заяви Капони.

Блокадата от САЩ и Европейския съюз ни струва 1,35 млрд. долара, които са блокирани в американски банки. Това е изкуствено провокирана инфлация, част от икономическата война срещу Венецуела. Има европейски банки, които също замразяват венецуелски пари. Ако тези пари можеха свободно да влязат във Венецуела, с тях щяха да бъдат закупени храни и лекарства, посочи дипломатът.

Има икономическа криза, но тя се дължи на блокадата, наложена от САЩ, и заради Европейския съюз. Лъжа е, че хора умират от глад. Кризата е такава, че не се нуждаем от хуманитарна помощ, а да ни вдигнат блокадата. Имаме много примери в Латинска Америка как с хуманитарна помощ се вкарва оръжие, посочи още Ориета Капони.

Водещи новини

Още новини