Николас Мадуро не прати свои представители за преговори с опозицията в Барбадос

  • 08 август 2019 09:08

  • 222
  • 0
Николас Мадуро не прати свои представители за преговори с опозицията в Барбадос
© Getty (архив)

Венецуелският президент Николас Мадуро отмени участието на правителствена делегация в преговори с опозицията, които бяха предвидени за днес и утре в Барбадос, предаде АФП.

Мадуро взе това решение в знак на протест срещу решението на САЩ да наложат нови санкции срещу неговия режим. В комюникето се отбелязва, че делегацията, определена от опозиционния лидер Хуан Гуайдо, вече е в Барбадос, но преговорите няма да се състоят.

В понеделник бе съобщено, че американският президент Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския е наредил да бъдат замразени всички авоари на венецуелското правителство под юрисдикцията на САЩ. На другия ден Каракас обвини Вашингтон в икономически тероризъм и в стремеж да саботира диалога между венецуелското правителство и опозиция.

След проучвателни контакти двата лагера се срещнаха за първи път в средата на май в Норвегия. Преговорите бяха възобновени на 8 юли в Барбадос.

Венецуелският министър на отбраната генерал Владимир Падрино призова съдебната власт да накаже онези в страната, които подкрепят американските санкции. "Стига безнаказаност!", написа в Twitter Падрино. Мадуро призова венецуелците да протестират в събота срещу новите американски санкции.

Китай междувременно осъди грубата намеса на САЩ във Венецуела, която според него е в нарушение на международните норми, съобщи Ройтерс.

Пекин ще продължи да си сътрудничи с венецуелското правителство, каза говорителката на китайското министерство на външните работи Хуа Чунин. Тя призова САЩ да спазват международното право и да спрат да се опитват да всяват раздори.

Хуа заяви това в отговор на призива на съветника на Тръмп за националната сигурност Джон Болтън към Русия и Китай да прекратят подкрепата си за поставеното в затруднено положение венецуелско правителство, отбелязва Ройтерс.

Последвайте канала на

БТА
222 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини