Министърът на вътрешните работи на Куба подаде оставка

share

Министърът на вътрешните работи на Куба ген. Абелардо Коломе Ибара се оттегли от поста си по здравословни причини, съобщи Асошиейтед прес.

Той направи това в комюнике, прочетено по държавната телевизия. Той е историческа фигура в кубинската революция и сподвижник на братята Кастро от времето, когато свалят диктатора Фулхенсио Батиста през 1959 г., припомня БТА.

Кубинският лидер Раул Кастро е приел оставката на ветерана революционер, войник и разузнавач. "От моите 76 години живот, отдадох 60 на революцията и докато съм жив, ще остана войник в нейна служба и деятел на комунистическата партия, която ми даде възпитание", казва Коломе в изявление от 21 октомври, което бе излъчено снощи.

Коломе казва, че вече не се радва на същото здраве като едно време и смята, че е необходимо да подаде оставка. Коломе придружава Фидел и Раул Кастро във въоръжената им борба за слагане на край на диктатурата на Батиста. По-късно започва работа във вътрешното министерство и е натоварен със задачата да помогне на Ернесто "Че" Гевара да разработи партизанската си стратегия за разпространяване на революцията в Южна Америка. От 1989 г. е министър на вътрешните работи и една от най-доверените фигури на правителството. Той ще бъде заменен на поста от заместник-министъра на вътрешните работи Карлос Фернандес.

Водещи новини

Още новини