Представител на НАТО: Русия може да има няколко цели за военни удари в Белгия

  • 08 май 2024 17:37

  • 686
  • 4
Представител на НАТО: Русия може да има няколко цели за военни удари в Белгия
© Getty Images

Русия би могла да предприеме военни действия срещу няколко цели в Белгия - централата на НАТО в Брюксел, пристанището в Антверпен, институциите на ЕС в белгийската столица или разположените тук други международни организации като световната разплащателна система SWIFT. Това заяви ръководителят на Военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер в изслушване пред комисията по отбрана към Федералния парламент, цитиран от местни медии.

Опасността от руско военно нападение срещу страна от НАТО не е теоретична, добави той. По неговите думи не може да се вярва в уверенията на руската страна, че това няма да се случи. Руснаците често лъжат - нападнаха Украйна, а твърдяха, че няма да го сторят; казваха, че няма да нападнат Грузия, но това се случи през 2008 г.; заявиха, че няма да завземат Крим, но го направиха, посочи Бауер. Той поясни, че бъдещите нападения е възможно да не се ограничат с посегателства в електронното пространство, а да преминат в истински бойни действия.

Русия предупреди, че би станало изключително опасно, ако НАТО изпрати войски в Украйна

Бауер отбеляза, че Белгия не изпълнява задълженията си към НАТО, които сама е поела и даде за пример това, че страната е поръчала едва 34 изтребителя Ф-35, докато разчетите на алианса показват нуждата от 45 машини. Липсата на готовност за война увеличава вероятността войната да избухне, обобщи Бауер на фона на разчетите на белгийското правителство да изпълни целта за разходи за отбрана, равни на два процента от БВП, през 2035 година, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
686 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2024.05.25 | 06:32

4
❤️ Г­­о­­­р­­­е­­щ­­и­­ ­м­о­­м­­и­­ч­­­е­­т­а­ ­­­в­­и­­ ­о­­­ч­­а­к­­в­­а­­­т ­­-­ X­­­1­­8­­­.­­­F­U­­­N
Тенев

2024.05.08 | 20:25

3
Аман от краварчка пропаганда
цял ден

2024.05.08 | 19:25

2
антируска пропаганда 24/7 ... дано стане война де, ако има нормален и разумен народ като му опре яйцето до г@за да измете тая кра.варска п@плач от България и да имаме нормални връзки с всяка една държава, не да следваме геополитическите интереси на кра.варите да останат лидер на света
ИБАНИЯ ОЛИГОФРЕН МЍРОСЛАВ БЛАЖЕВ-АТИЛКАТА

2024.05.08 | 17:51

1
Жената, заради която отвлече автобуса, не иска да го види 33-годишният Мирослав Блажев – Атилката, който на 27 януари т. г. (2009 ) -отвлече автобус с 37 пътници, двама шофьори и стюардеса, за кратко време е станал звезда в Ловешкия затвор. Пандизчиите са готови пари да броят, за да го видят. Все им е в устата. За едни е герой, за други – глупак. И първите, и вторите обаче го жалят по причина, че от каквито и мотиви да се е водил, ще има да мачка пандиз чийската кушетка. „Съжалявам за стореното. Каквото реши съдът, ще го приема. Направих спонтанно това деяние поради невъзможността да получа справедливост за бременната си приятелка Розинка, която миналата година Петър Ганев от с. Хераково удари с кола. Действах под напрежение от този инцидент. Не исках да наранявам никого в автобуса. Пишман терористът ,се посещава само от майка му Рени Димитрова. Жената, заради която беше отвлечен автобусът, е заявила, че не иска да се среща с него. Психолог и психиатри извършват специално наблюдение над Атилката. Целта е да се установи дали не страда от разстройство на личността-шизофрения. Възможно е травмата, която е получил през 1997 г., да е отключила психичните му проблеми. След нараняването преди години Атилката се оплаквал от напрежение, тревожност, емоционална лабилност и невъздържаност.

Добави коментар

Водещи новини