САЩ временно спряха военната помощ за Израел

  • 08 май 2024 19:58

  • 722
  • 3
САЩ временно спряха военната помощ за Израел
© Getty Images (архив)

Президентът на САЩ Джо Байдън е взел решение да задържи доставката на високоексплозивни боеприпаси за Израел на фона на плановете на еврейската държава да извърши офанзива в Рафах, на която Вашингтон се противопоставя, ако не бъдат предоставени нови гаранции за сигурността на мирните граждани. Това съобщи министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин (на снимката), цитиран от Ройтерс.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2083

„От самото начало заявихме много ясно, че Израел не трябва да предприема голяма атака в Рафах, без да отчита и защитава цивилните, които се намират в това бойно пространство. И отново, тъй като преценихме ситуацията, спряхме една доставка на боеприпаси с голям полезен товар“, каза той по време на изслушване в Сената.

Не сме взели окончателно решение как да процедираме с тази пратка, добави той.

СЗО: Планираната от Израел операция в Рафах ще предизвика "кървава баня"

Израелските военни съобщиха днес, че са отворили отново пропускателния пункт "Керем Шалом" в Газа, който беше затворен в продължение на няколко дни, но ООН заяви, че все още не е влязла никаква хуманитарна помощ. Освен това от палестинска страна няма кой да я получи, след като работниците са избягали по време на израелското военно нахлуване в района, отбелязва БТА.

По-рано днес Фондът на ООН за населението съобщи, че основната гинекологична болница в пренаселения южен град Рафах е спряла да приема пациенти. Лечебното заведение е извършвало около 85 от общо 180 раждания дневно в Газа преди ескалацията на боевете между "Хамас" и израелските войски в покрайнините на Рафах, посочва Ройтерс.

Последвайте канала на

Владимир Василев
722 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.05.08 | 21:24

1
Дадоха им безброй бомби, а после спрели последната пратка. Да не мислят, че заблуждават някой?

2024.05.09 | 06:50

3
Лъжат чифутските престъпници.

2024.05.09 | 00:27

2
СЛАВА НА ПУТИН!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини