Уго Чавес преминава физиотерапия

share

Президентът на Венецуела Уго Чавес е подложен на физиотерапия, за да ускори завръщането си у дома от Куба след направената му там операция от рак, заяви днес боливийският президент Ево Моралес, цитиран от Ройтерс.

По думите на Моралес, който е приятел на Чавес и също е с леви убеждения като него, той се е обаждал в Куба и е получил добри новини за своя "брат", президента Уго Чавес. В реч пред парламента в Ла Пас държавният глава на Боливия каза още, че латиноамерикански лидери като Фидел Кастро и Уго Чавес "са много необходими за международните прояви". Моралес изрази увереност, че скоро колегата му от Венецуела отново ще се появи на президентски срещи, но не даде повече подробности за здравето на Чавес.

Около Нова година се заговори, че животът на 58-годишният Уго Чавес се поддържа от медицинска апаратура. През последните няколко дни се появиха слухове, че той може скоро да се върне във Венецуела. Венецуелски медии писаха, че една военна болница в Каракас се подготвя да приеме високопоставения пациент. Чавес, който на 10 януари не положи клетва за нов президентски мандат, е обявил, че негов приемник на поста ще бъде вицепрезидентът Николас Мадуро, бивш автобусен шофьор, направил главоломна кариера и станал дясна ръка на Уго Чавес. Но за да стане Мадуро президент, в страната трябва да има предсрочни президентски избори, в които той да победи, подчертава Ройтерс.

Агенцията допълва, че във Венецуела по правило не се огласява подробна информация за здравословното състояние на президента. Хората в страната се питат дали той ще може да се възстанови достатъчно, че да може да продължи да управлява, или ще се върне в родината си само за да облекчи предаването на властта.

Водещи новини

Още новини