Уго Чавес остава президент без клетва

share

Венецуелският лидер Уго Чавес ще остане президент на държавата, дори ако по здравословни причини няма да може да присъства на церемонията по встъпване в длъжност на 10 януари, предаде РИА новости.

Според главния прокурор на латиноамериканската страна Силия Флорес решаваща е дата 7 октомври (денят на президентския вот ), когато: Народът изрази своята воля и защити суверенитета. Конституцията определя формалния ред за приемането на пълномощията на държавния глава, но те не са задължителни за преизбрания президент.

Обвинителят уточни, че има съществена разлика между тепърва избрания президент и преизбрания държавен главна. По нейните думи, ако Чавес бъде възпрепятстван по здравословни причини да положи клетва пред парламента в Каракас, то той може да направи това по-късно, когато лекарите му позволят, като се закълне пред Върховия съд, обясни тя за тази възможност, като подчерта, че встъпването в длъжност не е задължително да бъде на 10 януари, да дори по-късно.

Флорес нарече действията на опозицията, стягащи протести и искащи нови избори, безсмислени. Опонентите на Чавес се опитват да ловят риба в мътни води, да дестабилизират страната и да постигнат чрез насилие това, което венецуелците отхвърлиха на изборите, заяви тя.

Чавес е в Куба, където на 11 декември бе опериран от рак. Оздравяването на президента бе усложнео от белодробна инфекция. По-рано вицепрезидентът Николас Мадуро, който е съпруг на генералния прокурор, пое част от пълномощията на държавния глава. Заместникът на президента също посочи, че встъпването на Чавес в длъжност може да бъде отложено.

Водещи новини

Още новини