Китай нетърпелив за "нова атмосфера" в отношенията с Япония

  • 09 октомври 2024 15:45

  • 209
  • 2
Китай нетърпелив за "нова атмосфера" в отношенията с Япония
© pixabay

Китай очаква с нетърпение "нова атмосфера" с новия кабинет на Япония. Това заяви китайският външен министър Ван И каза на новия си японски колега Такеши Ивая, съобщава "Ройтерс".

В телефонен разговор Ван посочи, че Пекин оценява "положителните сигнали" от Токио за стабилно развитие на двустранните отношения и очаква "нова атмосфера в японския кабинет и нови развития в китайско-японските отношения".

Той призова за усилия за поддържане на мира, "особено за предотвратяване на външни сили да сеят раздори и да разпалват регионална конфронтация".

"Надяваме се, че Япония ще създаде обективно, рационално, положително и приятелско възприемане на Китай", заяви Ван.

През юли китайският външен министър посочи, че отношенията между двете страни са в критичен етап след последните години на справяне с трудни въпроси, като японски граждани, задържани в Китай, териториални претенции, забрани за внос на храни и търговско напрежение.

Китай премахва визите за краткосрочни пътувания за граждани на Гърция, Кипър, Португалия и Словения

Тази година две нападения с нож срещу японски граждани, включително срещу 10-годишен ученик, който беше смъртоносно ранен, повдигнаха въпроси относно антияпонските настроения. Китайското външно министерство увери, че това са индивидуални случаи и страната продължава да защитава безопасността на всички чужденци.

Последвайте канала на

Калина Христова
209 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.10.09 | 17:18

2
Иcкатe напълно нови yсещания в CEKCA? Tогава тpябва да опитате това нещо-----> use.my/myxpro
ВЪН АМЕРИКАНСКИЯ ОКУПАТОР!

2024.10.09 | 15:53

1
Ако страната ти е окупирана от чужди военни бази - Ако ти заличават и подменят историята - Ако ти сменят националната валута - Ако ти променят националния празник - Ако ти подменят религията и езика - Ако робството е твоят национален идеал - Ако живееш в тирания маскирана като „демокрация“ - Ако в родината ти има колонизатори маскирани като „инвеститори“ - Ако вярваш в зеления диктат и екологичните мантри - Ако те опростачват и те правят да оглупяваш - Ако ти налагат ЛГБТ и хомосексуализма - Ако те карат да мразиш своите освободители и да воюваш срещу тях - Ако те карат да се биеш като маймуна със своите братя и сестри сънародници за парче хляб ОЗНАЧАВА, ЧЕ СИ РОБ И ГРАДИШ ЧУЖДА ДЪРЖАВА НА СВОЯ ТЕРИТОРИЯ! ВЪН АМЕРИКАНСКИЯ ОКУПАТОР!

Добави коментар

Водещи новини