Плевнелиев: Евентуалният междинен доклад е предупреждение за институциите (обновена)

булфото
share

Президентът Росен Плевнелиев определи предупреждението на Европейската комисия за възможността за междинен доклад за България по механизма за сътрудничество и оценка заради избора на нови членове на Конституционен съд, като предупредително и много сериозно послание, което трябва да се вземе изключително сериозно от българските институции, предаде БТА.


Плевнелиев посочи, че е сериозно обезпокоен от коментара на ЕК и нейния говорител по темата. Президентът изрази надежда българските институции оттук-нататък още повече да увеличат усилията си за прозрачност и за това много достойни кандидати да бъдат избрани за главен прокурор и на предстоящите избори за ръководители на различни съдилища.

В отговор на въпрос за писмото на македонския президент  Георге Иванов, с което се предлага двете страни да честват  съвместно дати като Деня на Европа, деня, в който България  призна Македония и деня, в който двете страни установиха  дипломатически отношения, президентът Плевнелиев коментира, че  писмата и идеите за работни групи, които в момента валят от  Македония са едно, но това, което е важно, са резултати, реформи и действия в интерес на добросъседството. Очаквам това да се  случи, няма да се случи от днес за утре, и зависи от властите в  Скопие, каза българският държавен глава. Той отново изтъкна, че  България е отворена за сътрудничество и това е декларирано много пъти. Още в началото на моя мандат заявих категорично "По  делата ще ви съдим" и нека да запомнят именно това силно  послание - само по делата, дела за добросъседство, а не по  писмата ще ги съдим, посочи Плевнелиев. Той коментира предложението от Македония да честваме заедно 9 май - Денят на Европа, като посочи, че това е много далече от това, което българската страна си представя за честване на общи дати и на разбирането за това историята да остане на  историците. Като посочи, че в следващите седмици българските и  македонските власти ще търсят решение, президентът Плевнелиев  отбеляза предложението на еврокомисаря по разширяването  министрите на външните работи на България и на Македония да
сложат всички проблеми и идеи на масата.

Предложението на  комисаря е добро, очаквам то да се случи и след това да видим  какво ще правим заедно - не просто да определяме една или две  дати, още повече дати, които са общоевропейски и отдавна  признати, а истински, конкретни, добре работещи предложения за  съвместно честване на дати между двете страни, каза президентът  Плевнелиев. Попитан за отзоваването на посланици с принадлежност към  бившата ДС, Росен Плевнелиев каза, че от новоназначените  посланици няма човек, който принадлежи към структурите на ДС, а  за тези, който в момента извършват мисии, МВнР имат пълната му  подкрепа за окончателно разчистване на тези казуси. По повод  информация в медии за връзки на новия ни посланик във Финландия  и Естония с бившите служби, президентът опроверга това и посочи, че проверката, която е направена в президентската институция, е показала, че това е друг човек със същото име. България излъчи  много силен, позитивен сигнал към нашите стратегически партньори и по света с това , което направихме, каза Плевнелиев.

България показа, че изпраща достойни кандидати, без съмнение и  притеснение за стари вериги и зависимости, каза още президентът. Държавният глава отговори на журналистически въпроси след  церемонията по издигане на националното знаме пред  Президентството по повод Деня на будителите.

Водещи новини

Още новини