Австрийският президент връчи мандат за правителство на канцлера Нехамер

Getty Images/Guliver
share

Австрийският президент Александър Ван дер Белен връчи мандата за съставяне на правителство на канцлера Карл Нехамер.

Народната партия на канцлера Карл Нехамер е втора политическа сила след парламентарните избори в Австрия в края на септември. Вотът беше спечелен от крайнодясната Партия на свободата на Херберт Кикъл. Президентът обясни решението си с отказа на останалите четири парламентарни партии да се коалират с крайната десница.

"Херберт Кикъл не намира партньори в парламента, които да го изберат за канцлер. Затова връчвам мандата на Карл Нехамер, лидер на втората политическа сила на изборите", заяви Александър Ван дер Белен, който в обръщение към австрийските граждани обясни още, че Австрия е изправена пред сериозни изпитания и се нуждае от стабилно правителство.

Австрийският президент започна консултации за съставяне на правителство

"Трябват дълбоки и устойчиви реформи, които да имат широка подкрепа. Имам доверие в способностите на Народната партия, на социалдемократите и на евентуален техет трети партньор в коалицията".

Очаква се Карл Нехамер да преговаря освен със социалдемократите и с либералите. В четвъртък ще се проведе учредителното събрание на новия парламент във Виена, на което крайнодясната Партия на свободата настоява да излъчи неговия председател, отбелязва БНР.

Водещи новини

Още новини