Австрийският канцлер вижда промяна на системата по въпроса за миграцията

  • 16 октомври 2024 17:04

  • 337
  • 1
Австрийският канцлер вижда промяна на системата по въпроса за миграцията
© Getty Images

Австрийският канцлер Карл Нехамер приветства днес изявлението на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер ЛайенУрсула фон дер ЛайенУрсула фон дер Лайен – германски лекар и политик (по баща Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е в подкрепа на по-строги закони за връщането на нелегални имигранти, предаде австрийската агенция АПА.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1703

Писмото на Фон дер Лайен съдържа многобройни искания, заяви Нехамер днес във Виена, в главната парламентарна комисия преди срещата на върха на ЕС. Канцлерът очаква от срещата на върха "съществена дискусия" по въпросите на миграцията.

Нехамер се позова на последния дискусионен документ на Австрия и Нидерландия, в който се призовава за по-ефективно депортиране.

Австрия допринесе за промяна чрез постоянство, каза Нехамер. Необходими са допълнителни усилия за преразглеждане на Директивата за връщането и в сътрудничество с трети държави, както и пилотни партньорства, добави той.

Министърката по европейските въпроси и конституцията Каролине Етщадлер заяви, че Австрия дълго време е била притискана в ъгъла с нечовешки искания, "а сега сме в основната група" за взимане на решения. Това според нея е голям успех за Нехамер. Необходими са процедури за предоставяне на убежище в сигурни трети страни, заяви тя.

Едно от най-големите предизвикателства през следващите седмици и месеци ще бъде да се разработят решения, които да доведат до значително намаляване на миграцията, добави Етщадлер.

Туск: Бъдещето на либералната демокрация зависи от миграционната политика

Други ключови теми на срещата на върха на ЕС са войните в Украйна и Близкия изток, както и конкурентоспособността на Европа. Нехамер определи неотдавнашните нападения на Израел срещу силите на ООН в Ливан, ЮНИФИЛ, като неприемливи и призова те да бъдат прекратени. Сините каски, включително австрийските войници, трябва да бъдат защитени, "без да има "ако" и "но".

Нехамер също така осъди най-остро нападенията срещу Израел от страна на "Хизбула" и Иран. Според него целите на срещата на върха са деескалацията на кофликта.

"В ивицата Газа няма никакъв лъч надежда, а "Хамас" все още отказва да приеме плана на САЩ за прекратяване на огъня и освобождаване на израелските заложници", каза той.

Що се отнася до Украйна, канцлерът на Австрия заяви, че Русия се опитва да прокара решение единствено при своите условия. Руските атаки срещу украинската гражданска инфраструктура са "абсолютно неприемливи".

"Въпреки това диалогът с Русия трябва да се поддържа, а лидерът на Кремъл Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 може да сложи край на войната", каза той. Нехамер добави, че иска да продължи да включва държави от БРИКС като Индия в усилията за постигане на мир, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
337 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Ценка Асенова

2024.10.16 | 17:42

1
А Меркел,ни лук яла,ни лук мирисала........НАГЛИ!

Добави коментар

Водещи новини