Германската партия "Левите" избра новото си ръководство

share

Членове на крайнолявата германска партия "Левите" избраха журналистката Инес Швертнер и бившия депутат от долната камара на германския парламент Ян ван Акен за нови лидери на политическата формация, съобщава БТА. 

Новото ръководство бе избрано днес по време на национална партийна конференция в източния германски град Хале.

Досегашните лидери на партията Янине Вислер и Мартин Ширдеван се оттеглиха след загубите на последните избори. Партията изпадна в криза, след като най-известната ѝ фигура Сара Вагенкнехт се напусна "Левите" и основа популистката си партия "Алианс на Сара Вагенкнехт". 

В Австрия започнаха разговорите за коалиционно правителство

Ван Акен заяви, че иска да даде гласност на мнозинството в страната и да се справи с "неприлично богатите". "Партията "Левите" трябва да предложи послание на надежда", каза той. "Вече не искам да разказвам на хората колко зле вървят нещата за тях", добави Ван Акен.

Швертнер заяви, че партията трябва да има яснота, фокус и доверие. Тя също така посочи, че би искала да възстанови ролята на "Левите" като глас на бившата Германска демократична република - регион, който до голяма степен продължава да изостава от останалата част на страната повече от три десетилетия след обединението, отбелязва ДПА.

"Ние сме противоположността на страха, ние сме надеждата", каза Швертнер.

Швертнер е родена в Източна Германия през 1989 г., но като дете се премества в северния пристанищен град Хамбург и работи като ляв журналист. Тя се присъединява официално към "Левите" едва през лятото на 2023 г.

Ван Акен, 63-годишен биолог, е бил член на парламента от 2009 до 2017 г., но подаде оставка в знак на подкрепа за ограничаване на мандатите.

Той заяви, че е усвоил организаторската си тактика, докато е работил с неправителствена екологична организация "Грийнпийс", а днес разказа и за това, че като дете е бил помощник в католическа църква. "Това, което католиците наричат благотворителност, левичарите наричат солидарност", подчерта Ван Акен.

Водещи новини

Още новини